HÍREK

 

 

Kulturális KözpontKÖNYVTÁRVILÁGÖRÖKSÉG KAPUZAT

Aktuálisok

  

 

 

 

 

 

 

  

   

 

Pályázatok

Könyvajánló

b_300_200_16777215_00__kepek_galeria_2013_konyvajanlo.jpgNem csak túrázóknak!

Ünnepi hétvége elé nézünk, s reméljük, az idő is velünk lesz, a szikrázó napsütés kirándulásra, túrázásra csábít majd bennünket.Ehhez a kellemes időtöltéshez ajánlunk most néhány könyvet, a teljesség igénye nélkül könyvtárunk kölcsönözhető helyismereti állományából.
A Zempléni-hegység turistakalauza a ’70-es években íródott. A rendkívül részletes, alapos tanulmányból megismerhetjük a hegység kistájait, állat- és növényvilágát, geológiáját, néprajzát. Bár a könyvben leírtakhoz képest a térség társadalmi és gazdasági berendezkedése mára jócskán megváltozott, a túraútvonalak és látnivalók sokasága azonban ma is felfedező útra hívnak.
A Vendégváró Tisza c. könyv vezérelve volt: „A folyók mozgó utak, amelyek célunkhoz vezetnek bennünket” (Blaise Pascal) A Tisza magyarországi szakaszának mentén a kötet kirándulásai 165 települést érintenek. A rendkívül hasznos ismeretanyagot a múltból és jelenből gazdag fotóanyag kíséri.

.

 

Az Országos Kéktúra: a Magyar Turista Szövetség az 1930-as években kialakított egy összefüggő, kék színjelzéssel ellátott turistaútvonalat, amely végigvezetett a Kőszeg melletti Írott-kőtől a Sátoros-(Zempléni-)hegységi Tolvaj hegyig. Ez lett az országos kék jelzés. Az évtizedek alatt sok ezer ember tette már meg az 1128 km-nyi utat, sok-sok élménnyel és szépséggel gazdagodva. Jelen kötet a két kötetes kiadvány keleti részét tartalmazza térképekkel és az adott települések, természeti értékek leírásával.

Trekkingtúrázás: Magyarországi túraútvonalak
Tudjuk-e, mit jelent trekkingtúrázni? Könnyű, egy-két napos túrákat tenni normál körülmények között. A könyv leírja, milyen felszerelésekre van szükség ahhoz, hogy útnak induljunk, milyen típusai vannak ennek a túrázásnak, mely dolgokra figyeljünk oda jobban indulás előtt? Nem utolsósorban pedig túraútvonalakat ajánl a Zempléni-hegységben is.

Zempléni-hegység: A Turistakalauz-sorozatban jelent meg a kirándulók számára nélkülözhetetlen kiadvány. Tartalmazza a hegység geológiai felépítését, a térség történelmét, rendkívül gazdag növény- és állatvilágát, megközelíthetőségét – túraleírásokat autósoknak is, valamint településismertetőket.

Zöld utakon: Védett természeti értékeink útikalauza. Egy vállalkozó kedvű házaspár (a szerzők) csaknem 300 országosan védett természeti értékhez, nemzeti parkba, tájvédelmi körzetbe kalauzolják el az olvasót. Érdekesség, hogy az ismertetők a fő közlekedési útvonalakra vannak felfűzve. Szűkebb régiónkban olvashatunk a Tállyai Patócs-hegyről, az abaújkéri Sóstó-legelőről, a Bodrogszegi Várhegyről, a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetről, az Erdőbényei fás legelőről, a Zempléni Tájvédelmi Körzetről, a Long-erdőről, vagy a Füzérradványi Kastélyparkról.

Vonattal Magyarországon: Kirándulni nemcsak gyalogosan, kerékpárral, autóval hanem vonattal is lehet és érdemes. A könyv túl a magyar vasúttörténeti bemutatón hét régióra osztja az ország területét, melyek mindegyikét részletes tartalomjegyzékkel indítja. A kötet végén összegyűjtve található egy Kirándulás (honnan és/vagy hová) címmel, mely túralehetőségeket, kirándulási ajánlatokat tartalmaz.

Karen Berger: Túrázás című könyve azoknak készült, akik komolyan gondolják, hogy nyakukba veszik a világot egy hátizsákkal és egy túrabottal, de azok is élvezettel lapozgatják, akik kezdőként vágnak bele gyalogosan megtett első kilométereikbe. A szervezéstől kezdve, a ruházaton és felszerelésen át, a felmerülő nehézségek leküzdésén (zord idő, vadállatok) túl, szinte mindenre kiterjed a szerző figyelme. A képek látványosak, a felszerelések változatosak, sokfélék. A szerző közel 30 000 km-t járt be hat földrészen mindenféle terepen. Elismert tanácsadó, oktató.

 

Ajánlónk válogatás. Keresse fel könyvtárunk helyismereti állományát, ahol még több információt talál a túrázásokhoz, kirándulásokhoz.

Szálláslehetőségek

HOTEL

 

 

Látogatók száma

356559
MaMa163
TegnapTegnap126
A hétenA héten396
A hónapbanA hónapban3007
ÖsszesenÖsszesen356559

Ki néz minket

Oldalainkat 29 vendég és 0 tag böngészi

Iratkozzon fel hírlevelünkre

A honlap Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.